Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka (Hippeastrum)

perjantai 27. tammikuuta 2017

Kylmänkestävät kaktukset ja mehikasvit

Tähän tekstiin ajatus syntyi kaktuksesta jonka sain tilauksen mukana Saksasta. Opuntia polycantha on kasvi jonka kylmän kestävyydestä satuin löytämään tietoa. Tätä lajia tavataan Uudessa Maailmassa ja sitä esiintyy Länsi-Kanadassa, Keski- ja Länsi-Yhdysvalloissa ja Chihuahuassa Meksikossa. Sen elinympäristöjä ovat monenlaiset alueet, mutta pääasiassa sitä tavataan savanneilla, mäntymetsissä ja esim. pensaikoissa. Lajin ulkomuoto on samantyylinen kuin monilla Opuntia-lajeilla, eli tästä tulee Mikki Hiiren korvat mieleen :). Laji on täynnä vankkoja piikkejä ja ainakin oma yksilöni on ollut tämän takia jopa hankala hoidettava.

Jotkut puutarhat ja viljelmät mainostavat kasvia aika kylmän kestäväksi ja tuo esiintyminen jopa Kanadassa antaisi paljon viitteitä tästä. Oma kasvini on kasvanut ihan sisätiloissa ja en ole kokeillut ulkona kasvatusta, ainakaan vielä. Olen lukenut, että paikoissa joissa pakkanen laskee noin -20 C kasvia olisi kasvatettu. Suomen oloissa lumisuoja ainakin olisi todella tärkeä, koska täällä pakkasta saattaa olla reilusti enemmän. Ongelmaksi voi myös tulla märkyys. Kasvin juuristo ei varmaan siedä keväällä sulamisvesiä ja kasvupaikkana olisi todella oltava hyvin vettä läpäisevä paikka. Joku suoja myös olisi hyvä, joka ohjaisi sulamisvedet pois kaktuksen päältä. Tämän lajin taimia saa aika edullisesti ja olen vakavissani miettinyt kokeilla yhden kasvatusta ulkona. Lajille olen löytänyt tiedon, että se saattaisi menestyä zone 3:lla, eli Skandinaviassa esimerkiksi. Zone 3:lla pakkanen voi laskea -30 C. Tämä antaisi rohkaisua kokeiluun. Ensi kesänä yritän saada projektin eteenpäin.

Muita mielenkiintoisia kokeiltavia olisivat esim. Opuntia fragilis, Opuntia humifusa, myös suvut Escobaria ja Echinocereus. Kahden viimeisen suvun lajeista, jotka sopisivat pohjoiseen ilmastoon en löytänyt ihan tarkkaa tietoa.

Myös muita mehikasveja esim. sukuja Yucca, Agave ja Hesperaloe on kokeiltu. Sielläkin on muutamia mielenkiintoisia lajeja, jotka kestävät kylmää yllättävän hyvin. Yucca glauca ja Hesperaloe parviflora olisivat ainakin mielenkiintoisia kokeiltavia.

Ensi kesänä olisi kokeiluja tarkoitus tehdä. Sopiva paikka löytyisi kyllä, mutta tuo lumen sulamisvesi on ongelma, johon pitäisi löytää ratkaisu. No, tässähän on vielä kevät ja kesä aikaa keksiä se.

1 kommentti:

  1. Hei, kokeilitko hesperaloe parvifloraa. Mulla juuri nyt 6 kpl kymmensenttisiä odottamassa ulospääsyä. Samoin 4 kpl kiinanpunapuuta. Mistä olet hankkinut bambusi, mulla 5 eri lajia kokeilussa siemenkasvatuksena, joka ei olekkaan ihan yksinkertaista. Olisi kiva nähdä kuva bambuistasi, kun ainoat bambut Suomessa olen nähnyt Kaisaniemen kasv.tiet. puutarhassa. T. Leena

    VastaaPoista